17 Aralık 2012 Pazartesi

Sigorta yaptırırken bilmeniz gerekenler

at  Pazartesi, Aralık 17, 2012  | No comments






Sigorta yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz?

Sigorta yaptırırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, poliçeyi hazırlayan şirkete düzgün ve eksiksiz bilgiler vermektir. Çünkü sigorta sözleşmeleri, sigorta yaptırmak isteyen kişilerin beyanları göz önünde bulundurularak düzenlenir. Burada sigortalı olmak isteyen kişinin yükümlülüğü bilgilerini tam olarak sigorta şirketine bildirmektir. Eksik veya yanlış bilgiler sonucu doğabilecek olumsuzluklar konusunda sigorta şirketleri sorumluluk kabul etmeyecektir. Hatta sigorta şirketi sözleşmenin şartlarını ağırlaştırabilir. Bu gibi durumlarda, prim arttırımı, ödenecek tazminatın azaltılması, hatta sigorta şirketinin sigortayı fesh edip tazminatı ödememesi dahi söz konusu olabilir.
Bundan sonraki önemli husus ise sigorta poliçesinin kapsamıdır. Sigorta sözleşmesi sonucunda hem sigortalının hem de sigorta şirketinin yükümlülükleri poliçe sözleşmesinde bulunmaktadır. Bunları iyi inceleyerek ne tür durumlarda nasıl sorumluluklarınızın olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz. Poliçede anlayamadığınız kısımlar bulunuyorsa, bunları poliçeyi düzenleyen kişilere sormanızda fayda olacaktır. Sigorta kapsamında olduğunu düşündüğünüz herhangi bir risk, poliçe kapsamında yer almıyorsa, o riskin oluşması sonucunda bir tazminat hakkına sahip olamayacağınıza dikkat etmeniz gerekir. Bunun için poliçe hazırlanırken mutlaka karşılaşabileceğiniz riskleri iyi hesap edin ve sigorta kapsamında olmasına özen gösterin. Sigorta primlerini düzenli bir şekilde ve gününde ödemeye özen gösterin. Ödenmemiş veya gecikmiş bir prim yüzünden sigorta kapsamından çıkmanız söz konusu olabilir.

Neler sigorta ettirilebilir?

Sigorta şirketleri, sigortalı olabilmeniz için bir sigorta sözleşmesi imzalarlar. Bu sözleşme yapılması için, gerçekleşme ihtimali olan bir risk bulunmalıdır. Bu riske karşı doğabilecek zararlardan korunmak için sigorta yaptırıyorsunuz. Riske maruz kalan ve ekonomik açıdan değeri olan herhangi bir mal sigortalanabilir. Bu durumda örnek vermek gerekirse yangın sigortası yaptıran bir kişi, olası bir yangın durumunda zarar görebilme ihtimali bulunan mallarını sigortalamış olur. Bu herhangi bir ev eşyası olabileceği gibi bir işyeri veya fabrika da olabilir. Yine aynı şekilde herhangi bir olay sonucunda ortada bir mal söz konusu olmadan çıkabilecek ekonomik zararlar da sigortalanabilir. Buna en iyi örnek sağlık sigortasıdır. Sağlık sigortası yaptıran bir kişi, oluşabilecek sağlık giderlerini, yatarak veya ayakta tedavi masraflarını güvence altına almış olur.
Sağlık sigortasında sigorta süreci içerisinde ortaya çıkabilecek ve poliçe kapsamına giren sağlık giderleri sigorta şirketleri tarafından karşılanmaktadır. Bunlara en çok benzeyen ise ferdi kaza sigortalarıdır. Ferdi kaza sigortası kapsamında oluşabilecek herhangi bir kaza sonrası, beden bütünlüğünü yitirmesi veya hayatını yitirmesi hallerinde ortaya çıkabilecek zararlar karşılanmaktadır. Bazı kişilerde mesleklerinden doğan yanlış müdaheleler sonucunda maruz kalacakları hukuki sorumluluklar da sigorta güvencesi altına alınabilir. Hayat sigortasında ise sigortanın konusu kişinin yaşamıdır.

Eksper raporu olmadan ödeme yapılabilir mi?

Eksper raporlarının en büyük görevi, sigorta anlaşmasına konu olan durumun gerçekleşme halinde oluşan tazminatın hesap edilmesini sağlamaktır. Ama bu raporlarda kesinlik yoktur. Öyle ki, sigortalı ve sigorta şirketi tazminat tutarı konusunda anlaşma sağlayarak belirleyebilir. Tazminat konusunda çıkabilecek herhangi bir anlaşmazlık durumunda, bağdaştırıcılık mahkemelerde olacaktır.

Hangi durumlarda hasar eksik ödenir?

Eğer sigorta ettirdiğiniz kıymetin değeri gerçeği yansıtmıyorsa bu durumda hasar konusunda eksik ödeme ile karşılaşabilirsiniz. Örneğin bir eşyanın değerini olduğundan düşük gösterirseniz oluşacak bir hasar durumunda daha az bir karşılık almanız söz konusu olabilir.

0 yorum:

Sitemize Yorum yaparak destek olabilirsiniz.